Ashwagandha - Kp Ashwagandha kosttillskott och hlsokost online
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Valuta:
X

Shopping from a different country?

Now you can shop at Swedish prices in your country!

Select country:

Fri frakt över 500kr! Bonusprodukter! Poäng på alla dina köp
Kategorier

Ashwagandha

Ashwagandha kallas Inom den ayurvediska medicinen för ”prinsen av ayurveda” och är en ört som i allmänhet tillskrivs en rad hälsofrämjande egenskaper, detta för såväl invärtes som utvärtes bruk. Ashwagandha fungerar inte bara balanserande och stärkande utan också föryngrande. Den främsta mekanismen bakom detta är dess dämpande effekt på kroppens produktion av kortisol, ett hormon som brukar omnämnas “stresshormonet” med tanke på att det är när kroppen är försatt i stress som frisättningen av nämnda hormon är som allra störst.
Star Nutrition Ultimate Ashwagandha, 120 caps
Ultimate Ashwagandha är ett högkoncentrerat ashwagandhatillskott från Star Nutritio...
219 kr
Kp!
Info
Swedish Supplements Ashwagandha, 60 caps
Ashwagandha är ett kosttillskott från Swedish Supplements som innehåller 400 mg ash...
159 kr
Kp!
Info
BioTechUSA Ashwagandha, 60 caps
Ashwagandha är ett kosttillskott från Biotech USA. Med ett standardiserat innehåll ...
149 kr
Kp!
Info
Olimp Ashwagandha 600 Sport, 60 caps
Ashwagandha 600 Sport från Olimp Sport Nutrition är en mångfacetterad produkt inneh...
139 kr
Kp!
Info
Aware Nutrition Ashwagandha, 60 caps
Ashwagandha som också kallas för indisk ginseng är en kraftful ört som lä...
179 kr
Kp!
Info
Elit Nutrition Ashwagandha, 60 caps
Ashwagandha är mest känt för dess hjälpande egenskaper vid trötthet och f...
149 kr
Kp!
Info
SOLID Nutrition Ashwagandha, 90 caps
Högdoserad, prisvärd och kvalitativ Ashwagandha från SOLID Nutrition som bland anna...
149 kr
2 x SOLID Nutrition Ashwagandha, 90 caps
10
Högdoserad, prisvärd och kvalitativ Ashwagandha från SOLID Nutrition som bland anna...
268 kr (298 kr)
Supplement Needs Ashwagandha Organic KSM-66, 60 caps
Ashwagandha är en ört med väldigt många hälsofrämjande egenskaper. D...
249 kr
8 x SOLID Nutrition Ashwagandha, 90 caps
30
Högdoserad, prisvärd och kvalitativ Ashwagandha från SOLID Nutrition som bland anna...
834 kr (1192 kr)
4 x SOLID Nutrition Ashwagandha, 90 caps
20
Högdoserad, prisvärd och kvalitativ Ashwagandha från SOLID Nutrition som bland anna...
477 kr (596 kr)

Köp Ashwagandha hos Tillskottsbolaget


I huvudsak används tillskott med ashwagandha i syfte att lindra eller behandla kronisk och långvarig stress, symptom på utmattning, orkeslöshet, sömnsvårigheter, reducerad sexlust och missbalanser på det såväl känslomässiga som fysiska planet.
En rad kliniska studier har också kunnat sluta sig till att Ashwagandha besitter vissa egenskaper som är intressanta även när det kommer till träning.

Vad är ashwagandha?

Ashwagandha, även känd som indisk ginseng, är en traditionell medicinalväxt med sitt ursrpung i Indien som har använts i över 4000 år inom den ayurvediska läkekonsten. Denna örts botaniska namn är Withania somnifera och den förekommer naturligt i Asien. Det är först och främst roten som används då det är denna som besitter en stor del av de hälsofrämjande egenskaper som gjort växten så populär.
På senare tid har marknaden vuxit sig större även i Sverige och tillskotten går under namnen Ashwagandha eller indisk ginseng. Inte sällan marknadsförs det som ett slags universalmedel när det kommer till att bota och behandla en rad åkommor, främst relaterade till trötthet och stress, och detta med all rätt.

Ashwagandha är en adaptogen. Inom alternativmedicinen är adaptogener en grupp biologiskt aktiva naturliga ämnen vilka anses understödja organismens förmåga att både anpassa sig till hälsoskadliga faktorer i omgivningen samt undvika att ta skada av desamma. Dessa faktorer kan vara såväl externa som interna, allt från fysiskt åldrande till psykologiska problem som till exempel ångest och depression.
Andra adaptogener är till exempel rosenrot eller ginseng men till skillnad från dessa aktiverar eller stimulerar inte ashwagandha särskilda funktioner eller organ. Denna ört arbetar istället med den så kallade HPA-axeln, eller stressaxeln om man så vill. Förkortat är detta ett system av hormonkörtlar och dess respektive hormoner som normalt utgör kroppens respons på stressorer, det vill säga fysiska och mentala påfrestningar.

 

Effekt på kortisol och uppbyggande hormon

Denna adaptogen förbättrar kroppens motståndskraft och fungerar där den behövs som mest. Lider du av sömnproblem är det där den i huvudsak kommer att verka, kämpar du med kronisk stress är det istället på detta område du kommer att se som störst effekt, och så vidare.
En av de främsta anledningarna till att folk väljer att komplettera sin kost med ashwagandhatillskott är dess förmåga att sänka produktionen av det katabola, nedbrytande hormonet kortisol. Det som sker i kroppen när kortisol frisätts är att produktionen av våra anabola hormon parallellt reduceras. Även signalämnen som GABA och dopamin får sig en törn och dessa är avgörande inte minst för vårt välbefinnande och sinnesstämning i allmänhet. Du kan läsa mer om GABA här.

Vid det här laget finns det en uppsjö studiematerial som visar på kopplingen mellan kroniskt förhöjda kortisolnivåer och viktuppgång. Anledningen till detta är att kortisol leder till förhöjt blodsocker och i förlängningen sänkt ämnesomsättning. Överskottsenergin lagras därför i form av fettreserver och inte sällan sker detta kring midjan.

Däremot, när stressnivåerna hålls under kontroll ökar frisättningen av uppbyggande hormoner, vilket i motsats till kortisol är muskeluppbyggande och energikonsumerande. En rad studier har visat att supplementering med Ashwagandha har kunnat öka nivårerna av uppbyggande hormon och även haft positiv inverkan på spermakvaliteten hos män. Bland annat aktiverar ashwagandha produktionen av hormoner som främjar bildandet av LH, vilket i nästa steg underlättar produktionen av bland annat uppbyggande hormon.Dosering och rekommendationer

På marknaden finner du ashwagandha som kosttillskott i form av pulver, kapslar eller tabletter. Effekten skiljer sig inte beroende på hur du väljer att inta det utan det är helt och hållet en smaksak. Kapslar och tabletter kan vara ett smidigt alternativ även om du med fördel kan tillsätta lite pulver i din morgonsmoothie.

En vanlig dosering i de olika studierna som utförts är 500-1000 mg om dagen, men det är naturligtvis alltid viktigt att följa tillverkarens rekommendationer. Du bör dock undvika supplementering helt om du är gravid eller ammar eftersom man inte har gjort särskilt många - eller tillförlitliga - studier på hur detta tillskott skulle kunna påverka fostret.

. Vid sidan av att det kan bidra till att kroppssammansättningen förbättras, det vill säga förhållandet mellan fett och fettfri massa (muskler), har man även observerat att det kan främja både muskelstyrka och muskeluppbyggnad.

Köp nu. Betala senare med Klarna.