Köp nu. Betala senare med Klarna.
Dina bonusar
XVeganskt Proteinpulver
Köp ditt veganprotein hos Tillskottsbolaget
Skillnaden här är att proteinet kommer från vegetabiliska källor och inte från mjölk, som i fallet med vassleprotein och kasein. Dessa växtbaserade proteintillskott baseras på till exempel soja, hampa, ärt- och risprotein istället för mjölk.
Om du önskar undvika animaliska produkter men fortfarande vill säkerställa att dina muskler har bästa tänkbara förutsättningar för återhämtning och uppbyggnad så kan dessa vegetabiliska kosttillskott vara precis vad du behöver. Veganprotein lämpar sig för vegetarianer, veganer och personer som är överkänsliga mot laktos. De olika proteinkällorna finns på marknaden antingen var för sig eller i kombination med varandra och tillskotten kommer såväl smaksatta som naturella.
Vad är veganprotein?
De flesta mjökbaserade proteinsorterna går även bra för vegetarianer att konsumera, men med tanke på att dessa innehåller animaliska proteinkällor har de ingen plats i en vegansk kost. Som tur är finns det dock ett stort utbud av vegetabiliska proteintillskott på marknaden och de olika sorterna besitter till viss del olika egenskaper, varierande aminosyreprofiler och olika smaker, men det de alla har gemensamt är att de kan hjälpa dig som vegan att både öka ditt allmänna välbefinnande samt att få ut maximalt av din träning.
Precis som namnet antyder är vegetabiliska proteintillskott, förenklat veganprotein, baserade på vegetabiliska ingredienser. Detta till skillnad från till exempel whey som är en produkt av mjölk. På samma sätt som du dricker ditt mjölkbaserade protein blandar du detta pulver med vätska, till exempel vatten, mjölk eller i en smoothie. De flesta veganvänliga proteintillskotten är gjorda på proteinkällor som soja, hampa, ärt- och risprotein och de ämnar alla öka effekterna av din träning genom att bidra till snabbare återhämtning och muskeluppbyggnad.
Även om de olika vegetabiliska proteinkällorna säljs var för sig är ofta en kombination, ett så kallat blandprotein, att föredra. Detta för att vi ska kunna säkerställa att tillskottet innehåller alla de aminosyror vi behöver för att utvecklas maximalt.
När är veganprotein bättre än mjölkprotein?
Om vi bortser från den måhända miljörelaterade aspekten och istället betraktar detta på ett mer personligt plan kan vi konstatera att många väljer att övergå till en växtbaserad kost i syfte att förbättra sin mag- och tarmhälsa. En positiv sidoeffekt av detta är ofta att också hyn blir bättre. En del ondgör sig nämligen över både magproblem och akne kopplade till mjölkkonsumtion, varför veganprotein kan utgöra ett mycket bra substitut till mjölkbaserade tillskott i likhet med vassle och kasein.
Vegetabiliska proteinkällor har bland annat ett naturligt högt fiberinnehåll och detta bidrar till att matsmältningssystemet fungerar bättre. Detta kan i sin tur dämpa både uppblåsthet och gasbildning.
Vilka olika veganska protein finns det?
Sojaprotein
Sojaprotein är utan tvekan det mest förekommande veganska proteinpulvret. Det klassas som ett fullvärdigt protein då det innehåller samtliga viktiga aminosyror. Dessutom är det väldigt lättabsorberat.
Tack vare den snabba inlagringen i muskulaturen anses soja till viss vara ett tänkbart substitut till vassleprotein.
Ärtprotein
Tillskott med ärtprotein tillverkas av gula ärtor och har även dessa en mycket gynnsam aminosyreprofil. Proteinhalten är ofta så hög som 80% av själva innehållet.
Detta proteinpulver passar den som av en eller annan anledning vill undvika soja.
Risprotein
Tillskott med risprotein innehåller i regel även andra proteinkällor då detta protein i sig inte innehåller samtliga nödvändiga aminosyror. Med andra ord bör man vara uppmärksam då man väljer sitt risproteintillskott. Det finns en rad fördelar med detta protein och inte minst vad gäller dess balanserande effekt på både blodsocker och kolesterol samt positiva inverkan på leverfunktionen.
Hampaprotein
Hampaprotein innehåller samtliga nödvändiga aminosyror, omega-fettsyror och fibrer och har dessutom ett naturligt innehåll av antioxidanter. Hampaprotein har visat sig kunna förbättra hjärthälsa, verka aptitreglerande och även stärka immunförsvaret.Proteinhalten är ungefär 50% av innehållet.