Karnitin- Köp karnitin aminosyror online - Tillskottsbolaget

Karnitin

Karnitin, eller L-karnitin, är en aminosyra som är högst involverad i både fettförbränningen och proteinomsättningen. Karnitin har därför under lång tid och med all rätt varit ett mycket populärt tillskott i fitnessvärlden, inte minst bland personer som vill gå ner i vikt eller öka sin uthållighet.

Köp karnitin hos Tillskottsbolaget

Denna aminosyra återfinns i stor utsträckning i proteinrika livsmedel som till exempel rött kött och kyckling och då den klassas som icke-essentiell kan kroppen även på egen hand syntetisera den. Maten vi äter innehåller dock i regel så pass små mängder karnitin att supplementering med nämnda aminosyra krävs för att vi ska kunna se några märkbara resultat i första hand vad gäller viktminskning.
Bland annat förbättrar karnitin kroppens förmåga att använda fett som energikälla genom att transportera fettsyrorna till cellernas mitokondrier, vilka ofta brukar omnämnas som cellernas kraftverk där socker och fett förbränns till vatten och koldioixid.

Ett ökat intag av karnitin i kombination med en hälsosam kosthållning har visat sig kunna bidra till ökad fettförbränning och därmed snabbare viktnedgång.


Vad är L-karnitin?

L-Karnitin är betydelsefull för kroppens omsättning av fett och ett tillskott av denna viktiga aminosyra optimerar fettförbränningen i muskelcellerna. Vi får i oss denna aminosyra då vi äter livsmedel med högt proteininnehåll men det syntetiseras också av lysin och metionin i våra njurar och vår hjärna.
De högsta koncentrationerna av karnitin återfinns i muskel- och organvävnaden.

Det är i cellernas mitokondrier som fettförbränningen äger rum. Dessa ser till att omsätta maten vi äter till energirika föreningar genom att konvertera de olika näringsämnena till energi som kroppens celler kan utnyttja, inte minst vid fysiskt krävande arbete. Just karnitin spelar en viktig roll när det kommer till att transportera frigjorda fettsyror in i cellernas mitokondrier där de senare kan oxideras.
Vid brist på denna aminosyra kan fett istället byggas upp runt cellerna och därmed bli väsentligt svårare att bryta ned.

Karnitin understödjer fettomsättningen även i hjärtat. Detta betyder att normala, för att inte säga förhöjda, karnitinnivåer kan vara mycket gynnsamt för personer som antingen redan lider av hjärt-kärlsjukdomar eller som befinner sig i riskgruppen. Även idrottsmän kan gynnas av detta. Det kan sänka både kolesterolet och triglyceridnivåerna, vilka båda är två olika sorters fett i blodet. Dessa kan, om vi får för mycket av dem i blodet, lagras i levern och där ge upphov till fettlever eller, om de tar sig till blodkärlens väggar, leda till ateroskleros. Det senare är vad de flesta av oss känner som åderförkalkning.
Vid sidan av detta främjar karnitin hjärtmuskelns kondition, motverkar såväl arytmi (oregelbundna hjärtslag) som kärlkramp och bidrar med ökad energi överlag till hjärtat.

Sammanfattningsvis kan tillskott med karnitin understödja och förbättra kroppens förmåga att utnyttja fett som energikälla och därmed öka uthålligheten vid fysisk aktivitet. I praktiken innebär detta förbättrad syreupptagningsförmåga, högre muskulär utmattningströskel, ökad stresstolerans och generellt välfungerande energiomsättning.
Fördelarna med karnitinsupplementering sträcker sig även till efter träningspasset då det, tack vare ökad blodtillförsel och syre till den skadade vävnaden, kan leda till att vi återhämtar oss snabbare. Fullgod blod- och syreförsörjning bidrar nämligen till att minska antalet fria radikaler och andra markörer för cellskador.


Karnitinbrist

Man har kunnat observera både primära och sekundära brister på karnitin, även om det inte är en essentiell aminosyra och således kan syntetiseras i kroppen. Primär brist är inte särskilt vanligt men det karateriseras av bland annat av symptom som muskeltrötthet, kramper, återkommande infektioner och lågt blodsocker. Sekundär brist förekommer något oftare och kopplas i huvudsak till svår infektion, dialys och i vissa fall även leversjukdom. Bristen på karnitin kan även vara medfödd, om inte ett resultat av något slags metabol störning.
Med tanke på att karnitin syntetiseras av lysin och metionin kan man ganska lätt sluta sig till att brist på någon av dessa aminosyror leder till brist även på karnitin.

Brist på L-karnitin hindrar förbränningen från att nå sin fulla potential och även prestationsförmågan får sig en törn. Dessutom ökar mängden skadligt blodfett.


När och hur mycket bör man ta?

Rekommenderad dosering brukar ligga mellan 1-4 gram per dag, fördelat på flera doseringstillfällen under dagen. Ta det på morgonen och kvällen och/eller innan träning under en längre tid, minst ett par veckor för att uppnå bästa effekt. Du kan med fördel kombinera karnitin med till exempel BCAA-tillskott, vilket du kan läsa mer om här.

 

Läs mer
Pro Supps L-Carnitine 3000, 473 ml
33
L-karnitin i flytande form från Pro Supps.
199 kr (299 kr)
Mutant Core Series Carnitine 1500, 473 ml
Mutant Core Series Carnitine 1500 är ett välsmakande, stimulantfritt och berikat L-karni...
249 kr
5% Nutrition Liquid L-Carnitine 3150, 473 ml
Rich Piana 5% Nutrition Liquid L-Carnitine 3150 is a mega-dose formula and combines the four most ...
299 kr
Star Nutrition Ultimate L-Carnitine (powder), 225 g
Ultimate L-Carnitine (powder) -  L-Karnitin i pulverform från Star Nutrition. Ett m...
329 kr
Redcon1 Liquid L-Carnitine, 30 serv.
Karnitin i flytande form från Redcon1 i tre goda smaker.
299 kr

Köp nu. Betala senare med Klarna.