L-Glutamin
Glutamin

Glutamin är en av de 20 aminosyror som normalt finns i protein i livsmedel. Djurstudier och studier in vitrohar visat att glutamin är en viktig aminosyra för muskelproteinsyntes. Dessutom har cellstudier visat att glutamin reducerar oxidationen av leucin och därmed ökar leucins effekt i muskelceller.

Om du är frisk kommer glutamin troligtvis inte vara det tillskott som ökar din muskelmassa men glutamin är däremot effektivt när det gäller tarmslemhinnans hälsa eftersom den föredrar glutamin framför glukos som energigivande näringsämne. Glutamin är dessutom den mest förekommande aminosyran i vävnader i kroppen (framförallt muskelvävnad) och blodet. Glutamin fungerar som en prekursor för en av kroppens viktigaste antioxidanter: glutation.

Glutamin reglerar syra/bas-balansen i kroppen samt behövs för nybildning av glukos. Glutamin reducerar även risken för ischemi (syrebrist i vävnad på grund av otillräcklig blodförsörjning) troligtvis genom dess förmåga att skapa glutation. Glutamin har även visat sig vara kärlskyddande. Glutamin minskar höga glukostoppar i samband med kolhydratintag. Glutamin är vidare det huvudsakliga energisubstratet för immunförsvarsceller (leukocyter).

Även om glutamin inte är effektivt vid kort intensiv styrketräning för muskeluppbyggnad kommer glutaminnivåer vid längre aerobiska träningspass att reduceras i blodet. Tillskott av glutamin kan då öka glutaminnivåer och därmed eventuellt reducera de skador som uppstår på immunceller sammankopplat med långvarig kardiovaskulär träning. En liten studie visar dock att glutamin förhindrar muskelnedbrytning.

Glutamin förhindrar läckande tarm (leaky gut) genom att reglera proteiner i så kallade tight junctions (täta fogar, även kallat zonula occludens). Om dessa celler töms på glutamin ökar tarmgenomsläppligheten snabbt.

Dr. Nicholas Perricone i USA säger: Sammanfattningsvis kan glutamin användas närhelst det finns några magbesvär, så enkla som överkonsumtion av alkohol (alkoholinducerad gastrit) till magsår, virusrelaterad diarré eller till och mer allvarliga problem som inflammatoriska tarmsjukdomar.

Glutamin är tillsammans med aminosyran arginin, vitamin A, B, C, D, zink och järn essentiella för att tillverkningen av kollagen. Även kurkumin i gurkmeja bidrar till kollagenbildning.

Under vissa omständigheter där kroppen utsätts för mer stress än vad som anses normalt sker en ogynnsam nedbrytning, exempelvis vid diet, dålig kosthållning eller sjukdom. Vid studier av blodanalyser har man sett att aminosyror börjar brytas ned under dessa tillstånd därför att centrala och vitala organ behöver dem mer för att bibehålla kroppens allmänhälsa. Kroppens första reaktion är alltså att ”kannibalisera” näring från den hårt tränande atletens muskulatur då de centrala organen prioriteras före den för kroppen onödiga muskelmassan. Den första aminosyran som bryts ner är just glutamin och därefter frigörs stora mängder grenade aminosyror. Kortfattat kan man säga att de aminosyror som förekommer rikligast i muskulaturen är också de som bryts ned först varför de också är mycket viktiga att tillföra kroppen för att få ut maximal effekt av träningen. Glutamin är även en perfekt byggsten för glutation som är en av kroppens kraftfullaste antioxidant. Ju mer glutation som finns i cellerna, desto bättre skyddas kroppen mot fria radikaler.

Läs mer
Mutant Core Series Glutamine, 300 g
Mutant L-glutamin fyller på glutaminnivåerna för en förbättrad muskelrepa...
249 kr
2 x Mutant Core Series Glutamine, 300 g
50
Oslagbart erbjudande på 100% rent Glutamin från Mutant!
249 kr (498 kr)
Star Nutrition L-Glutamine, 400 g
Star Nutritions nya L-Glutamin håller absolut högsta kvalitet med en renhet på 99,3...
149 kr
Elit Nutrition 100% Pure L-Glutamine, 500 g
ELIT L-glutamine innehåller 100% rent L-glutamine. ELIT L-glutamine hjälper dig att snab...
269 kr
Swedish Supplements L-Glutamine 100%, 400 g
100% rent L-Glutamine från Swedish Supplements! L-Glutamine är kroppens mest omsatta ami...
249 kr
Scitec Nutrition L-Glutamine (300 g)
100% rent Glutamin från Scitec Nutrition!
199 kr
Optimum Nutrition Glutamine Powder, 1000 g
L-Glutamin kan minska muskelömhet, träningsvärk och återuppbygga muskelvä...
479 kr
Fairing L-Glutamin, 500 g
25
100% rent glutaminpulver från Fairing Sports Nutrition.
262 kr (349 kr)
OLIMP Glutamine Mega Caps 1400, 120 caps
Högkvalitativt glutamin i kapselform!
159 kr
Scitec Nutrition L-Glutamine (600 g)
100% rent Glutamin från Scitec Nutrition!
349 kr
Chained Nutrition Pure L-Glutamine, 500 g
Rent glutamintillskott för återhämtning, muskeluppbyggnad och immunförsvar.
229 kr

Köp nu. Betala senare med Klarna.