Köp nu. Betala senare med Klarna.
Dina bonusar
XLaktosfritt protein
Ett laktosfritt proteinpulver är det perfekta proteinet för dig som är laktosintolerant och vill ha ett högkvalitativt proteinpulver med snabbt upptag, utan att det ska bli på magens bekostnad. Ett laktosfritt proteinpulver kan självklart användas även av personer utan en laktosintolerans som antingen bara är känsliga mot mjölksocker (laktos) eller av andra anledningar föredrar laktosfritt.
Köp laktosfritt proteinpulver hos Tillskottsbolaget
Vad är laktosintolerans?
Att vara laktosintolerans är både naturligt och jättevanligt. Det är inte farligt, men kan vara ganska besvärligt och jobbigt. Att vara laktosintolerans innebär att man är överkänslig mot laktos, det vill säga mjölksocker. Överkänsligheten innebär att kroppen saknar enzymet vid namn laktas, detta enzym behövs för att kunna bryta ner mjölksockret. Det som sker när kroppen inte kan bryta ner mjölksockret är att det onedbrutna mjölksockret bildar gaser när de hamnar i tjocktarmen. Dessa gaserna kan både göra ont och vara besvärliga. Detta gör det besvärligt för en laktosintolerant att använda ett vassle protein som är gjort på just mjölk. Du kan läsa mer om vassleprotein HÄR.
Det finns tre olika typer av laktosintolerans; Primär laktosintolerans, Sekundär laktosintolerans och Medfödd laktosintolerans. Den förstnämnda är den absolut vanligaste formen av laktosintolerans. Den beror på att med åren bildar kroppen mindre och mindre av enzymet laktas, vilket i sin tur gör att det med åren också bli svårare för kroppen att bryta ned laktosen, mjölksockret. Den sekundära laktosintoleransen, även kallas tillfällig laktosintolerans, är inte lika vanlig och uppstår till följd av en sjukdom eller skada i tarmen. Anledningen till att den även kallas tillfällig laktosintolerans är på grund av att den är just tillfällig. När skadan på tarmen läkt så återfår tarmen också sin förmåga att bryta ner mjölksockret. Sist ut har vi den mest sällsynta typen av laktosintolerans; medfödd laktosintolerans. Denna innebär att du föds som laktosintolerans, alltså upptäcks intoleransen också tidigt, ofta redan som spädbarn.
Växtbaserade proteinpulver
Det finns flertalet olika typer av laktosfria protein, med protein från olika källor. Flertalet av alternativen som finns är växtbaserade. Däribland hampaprotein, sojaprotein och ärtprotein bland annat. Dessa är perfekta för den som äter en vegetarisk kost men även de som är vill undvika laktosen. Vissa av de vegetariska proteinpulvrena är dock inte fullvärdiga, det vill säga att de inte innehåller alla essentiella aminosyror, och har ibland också en ganska låg proteinhalt. Vissa ligger endast på runt 50% medan t.ex ett vassleprotein gjort på mjölk vanligtvis ligger runt 80-90% i proteinhalt. Oftast är de veganska blandproteinen att föredra då chansen då är större att du får i dig alla essentiella aminosyror. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du väljer vegetariska proteinpulver. Du kan läsa mer om veganskt proteinpulver HÄR.
Biffprotein
Ytterligare en typ av laktosfritt proteinpulver är biffprotein. Här är utbudet inte lika stort som det är bland till exempel de växtbaserade, men det är också ett jättebra alternativ som ett laktosfritt protein. Till skillnad från till exempel vissa växtbaserade proteinpulver är biffprotein naturligt rikt på protein och är ett fullständigt protein som innehåller alla essentiella aminosyror. Biffprotein är helt fritt från laktos, mjölkprotein och gluten och passar såväl laktosintoleranta som personer som lider av mjölkallergi eller glutenintolerans. Vid användning av biffprotein kan man uppleva att matsmältningen till och med blir bättre! Du bör dock vara uppmärksam när du väljer ditt biffprotein med tanke på att vissa tillverkare har valt att blanda ut det med vassle. Håll utkik efter en näringsförteckning som utlovar hundraprocentigt biffprotein så du slipper problem med magen. Du kan läsa mer om biffprotein HÄR.
Äggprotein
Även äggprotein är ett alternativ som ett laktosfritt proteinpulver. Äggprotein är naturligt rikt på protein och utvinns ur äggvitan i ägg. De är inte bara laktosfria utan har även en låg fetthalt och innehåller ytterst lite kalorier.