Så kan GABA lindra stress, ångest & oro
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Så kan GABA lindra stress, ångest & oro

Ett tillskott som verkligen fått uppsving de senaste åren är aminosyran GABA. GABA har visat sig kunna lindra känslor av ångest, stress och oro, men även minska kramper, stimulera kroppens naturliga tillväxthormon och inte minst; förbättra vår sömnkvalitet! Men Vad är egentligen GABA?, Hur fungerar GABA? och Hur kan GABA effektivisera vår träning? Detta och mycket mer får du svar på i denna artikel där vi går igenom allt du undrar om GABA!

Så kan GABA lindra stress, ångest & oro

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition GABA, 90 caps
20
Högdoserat, prisvärt och kvalitativt GABA-tillskott från SOLID Nutrition. GABA lugn...
119 kr (149 kr)
Köp!
Info

Vad är GABA?

GABA är en förkortning av det fulla engelska namnet Gamma-aminobutyric acid, eller gammaaminosmörsyra på svenska. Det är en naturligt förekommande aminosyra som produceras i vår hjärna, en smörsyra och dessutom den vanligaste hämmande signalsubstansen i det centrala nervsystemet. Det centrala nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen, och en signalsubstanser är det som skickad signaler mellan våra nervceller. GABA, som är en hämmande signalsubstans, bromsar alltså upp impulserna mellan nervcellerna. Det gör att GABA har en lugnande effekt på vår kropp och motverkar att våra nervceller överstimuleras.

 

Hur fungerar GABA?


GABA är som tidigare nämnt vår viktigaste hämmande signalsubstans i det centrala nervsystemet. Det innebär att GABA hjälper till att sakta ned nervsystemets aktivitetsnivå. Detta genom att bromsa impulserna mellan våra nervceller och hindra nervcellerna att föra vidare signalerna till nästa cell. På så sätt hålls nervsystemet i balans och vi upplever bland annat mindre stress, ångest och oro.

 

Varför GABA?

Det finns flera positiva effekter med att ta ett tillskott av GABA. Dess lugnande effekt på vårt nervsystem visar sig inte bara genom en minskad känsla av oro och en ökad sömnkvalitet, utan GABA kan även ha en positiv påverkan på din träning och återhämtning. Nedan har vi listat några av de främsta anledningarna till att ta GABA.

  • GABA kan minska känslan av stress, ångest och oro
  • GABA kan förbättra vår sömn
  • GBAA kan minska muskelkramper
  • GABA kan stimulera vårt naturliga tillväxthormon
  • GABA påskyndar vår återhämtning
  • GABA kan sänka blodtrycket

 

Hur påverkar GABA sömnen?

GABA är som tidigare nämnt en hämmande signalsubstans med lugnande effekt. Ett tillskott av GABA intas av den anledningen på kvällen då den inte bara har lugnande effekter utan även gör att du somnar lättare och får en bättre sömnkvalitet. Och att en god natts sömn är viktigt för vår hälsa är knappast någon nyhet. En bra sömn förbättrar vår återhämtning, förbättrar vår koncentration och stresstålighet. Och precis som ett tillskott av GABA kan ha en positiv påverkan på vår sömn och dess kvalitet kan en brist på GABA visas genom sömnsvårigheter.

 

Är GABA bra vid träning?

Är det något som har stor betydelse för träningen så är det återhämtningen! Om kroppen inte hinner återhämta sig ordentligt mellan träningspassen hinner den inte heller reparera och bygga upp musklerna. En ordentlig återhämtning och god natts sömn resulterar i bättre såväl träningspass som prestation. Ett intag av GABA kan hjälpa de som tränar att varva ner på kvällarna och sova bättre, samt återhämta kroppen snabbare efter ett träningspass. På så sätt kan GABA ha en bra effekt på träningen och ett kosttillskott kan vara fördelaktigt!

 

Vilka är symptomen på GABA brist?

Trots att GABA finns naturligt i vår kropp kan man få låga nivåer av smörsyran och till och med få brist på den. Då symptomen på GAB brist är ganska diffusa kan det vara svårt att fastställa om det är brist på just GABA som ens mående beror på. Men de främsta symptomen på att man har en brist, eller låga nivåer av, GABA är en ökad känsla av stress, oro och ångest, även sömnproblem och depression. Men vad kan en brist på GABA bero på?

Det kan verka skumt att man kan få brist på något så som GABA som produceras naturligt i vår hjärna. Vår kropp har flertaket funktioner för att balansera GABA nivåerna i vår kropp, men faktum är att faktorer så som hur ens livsstil ser ut också kan ha en påverkan på GABA nivåerna. Till exempel spelar kosthållningen, träningen och sömnrutinerna en stor roll. Även glutenintolerans och diabetes är två faktorer som kan ha en påverkan på GABA nivåerna och orsaka en risk för GABA brist.

 

Behöver man GABA tillskott?

GABA finns som sagt naturligt i vår kropp, närmare bestämt i vår hjärna. Men trots det kan man få brist på GABA! Vid låga nivåer på GABA kan man uppleva en ökad känsla av stress, oro och ångest. Men kan även på problem med sömnen. En brist på GABA är relativt ovanlig, men förekommer oftare i perioder då ens vanor vad gäller kost, träning och sömn inte är på topp. Vid brist på, eller vid låga nivåer av, kan man behöva höja sina nivåer.

 

GABA finns i form av kosttillskott, men måste man ta ett tillskott? Givetvis beror det på hur stor din brist på GABA är, om du endast har lite laga nivåer eller har ordentlig brist. Det första man bör se över är sina vanor och se till så man äter en hälsosam kost, tränar regelbundet och sover sina timmar. Man kan även äta mat som innehåller vissa goda bakterier som kan hjälpa till mot en brist på GABA. Till exempel yoghurt, kimchi och kefir! Även grönt te kan hjälpa! Utöver detta är det ett tillskott av GABA som finns som alternativ. Även fast du inte har brist på GABA kan du ta ett tillskott av det där att säkerställa dina nivåer.

 

Vilken GABA är bäst?

I takt med att GABA blivit allt mer populärt har även fler kosttillskott med GABA tillkommit på marknaden. Det kan vara svårt att veta vilken man ska välja, men vi ska hjälpa dig!

 

Det första du bör titta efter när du väljer ett GABA tillskott är hur mycket GABA produkten innehåller per dos, samt om den innehåller andra ämnen för att till exempel öka effekten. En dos på 400-500 mg GABA är att rekommendera och brukar fungera för de allra flesta. Märker du ingen effekt kan du öka dosen, men tänk på att aldrig överskrida den rekommenderade dosen av tillverkaren. Ämnen som kan tillsättas är exempelvis Vitsmin B6 och/eller B12, detta kan ha en positiv effekt på effekten av GABAn.

 

Ytterligare en faktor att se över när du köper ett tillskott av GABA är vart tillskottet tillverkats, dess ursprung alltså. Köp ett GABA tillskott som är tillverkat i Sverige, exempelvis SOLID Nutrition GABA, så vet du att det tillverkats under strikta regler och analys.  Andra faktorer som spelar in kan vara pris, om tillskottet är vegansk eller ej och vad kunder gett för recensioner. En produkt som stämmer väl in på samtliga av dessa punkter är just SOLID Nutrition GABA. Den är tillverkad i Sverige, innehåller 400mg GABA per kapsel, är berikad med vitamin B6, är vegansk och dessutom prisvärd!

 

Kan man överdosera GABA?

Än finns det begränsat med studier på hur GABA-tillskott påverkar vår kropp, så att svara på frågan om man kan överdosera GABA är svår. Men i allmänhet tolererar vuxna människor GABA väl och biverkningar är mycket ovanligt. Några möjliga biverkningar vid mycket höga doser är magbesvär, illamående, förstoppning, trötthet och halsbränna. Börja alltid med tillverkarens lägsta föreslagna dos och öka senare gradvis om så behövs.

 

Det man vet är att GABAs lugnande effekt på vårt nervsystem kan förstärkas med bland annat alkohol. Därför bör du aldrig konsumera höga doser GABA i samband med alkohol. Särskilt försiktig ska du vara om du tar någon typ av medicin. Kolla alltid med din läkare innan du tar ett tillskott av GABA.

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se