Vad är egentligen N-acetylcystein (NAC)?
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Vad är egentligen N-acetylcystein (NAC)?

NAC - ett av de kanske absolut mest omtalade kosttillskotten just nu. Detta beror framförallt på dess unika egenskaper att kunna optimera vår återhämtning, avgifta vår kropp och främja ett hälsosamt åldrande. NAC påstår även kunna ha en positiv påverkan på personer med MS samt Parkinsons sjukdom. Men Hur fungerar NAC?, Vad är det egentligen bra för? och Är NAC farligt? Dessa frågorna, och många fler, besvaras utförligt i denna artikel.

Vad är egentligen N-acetylcystein (NAC)?

Produkter i inlägget

Pureness NAC Complex, 60 caps
NAC Complex är ett kosttillskott från Pureness som kombinerar NAC (N-acetyl-L-cystein) m...
279 kr
Köp!
Info
Strom Sports Nutrition NAC, 90 caps
I addition till Strom Sports RAW Range kommer nu N-Acetyl Cystein (NAC). NAC är välk...
379 kr
Köp!
Info
8 x SOLID Nutrition NAC, 90 caps
20
Högkvalitativt kosttillskott med den intressanta aminosyran N-acetylcystein, ofta kallad NAC....
1274 kr (1592 kr)
4 x SOLID Nutrition NAC, 90 caps
20
Högkvalitativt kosttillskott med den intressanta aminosyran N-acetylcystein, ofta kallad NAC....
636 kr (796 kr)
2 x SOLID Nutrition NAC, 90 caps
20
Högkvalitativt kosttillskott med den intressanta aminosyran N-acetylcystein, ofta kallad NAC....
318 kr (398 kr)
SOLID Nutrition NAC, 90 caps
20
NAC 600 mg är ett kosttillskott från SOLID Nutrition med 400 mg N-acetyl-L-cystein per k...
159 kr (199 kr)
Köp!
Info

Vad är NAC?

NAC (förkortning av N-acetylcystein) är en form av cystein, en aminosyra som finns naturligt i vår kropp. Cystein i sin tur är svavelbärande och hjälper bland annat till att upprätthålla vår huds kvalitet och producera glutation som i sin tur verkar som en antioxidant.

Som tidigare nämnt finns NAC naturligt i vår kropp, men du kan även inta N-acetylcystein genom din kost! Aminosyran återfinns framförallt i proteinrika livsmedel så som kött, mjölk och ägg. Men för att ta del av aminosyrans effekter på vår kropp behöver vi inta de i form av ett kosttillskott. 

 

Vad gör NAC?


NAC är som sagt en aminosyra som i vår kropp omvandlas till den viktiga antioxidantmolekylen glutation. Glutation finns i alla våra celler och skyddar oss mot gifter, inflammationer och sjukdomsalstrande organismer. Om vår kropp inte producerar tillräckligt med glutation vårt immunförsvar mycket nedsatt. De avgiftar vår kropp, optimerar vårt nervsystem, skyddar vår tarm och främjar ett hälsosamt åldrande.

Studier visar att ett intag av NAC kan öka våra nivå av glutation i hjärnan och även förbättra ämnesomsättningen i delar av hjärnan hos personer som lider av MS (multipel skleros). Ytterligare studier visar även på att ett tillskott av NAC kan öka kroppens nivåer av dopamin hos personer med Parkinsons sjukdom. Även personernas såväl mental som fysiska förmåga kan förbättras avsevärt! Ett kosttillskott av NAC används även i stor utsträckning av cancerpatienter samt personer med genetisk risk att drabbas av cancer.

 

Vad gör glutation i kroppen?

Som tidigare nämnt omvandlas aminosyran NAC till glutation i vår kropp. Glutation skyddar vår kropp mot både gifter, inflammationer och sjukdomsalstrande organismer. Glutation är även en viktig försvarare mot miljögifter och toxiner. Vår kropp tillverkar glutation på egen hand, men produktionen minskar i takt med att du blir äldre. Och desto mindre glutation du har, desto snabbare åldras du. Därför kan ett tillskott av NAC, som främjar produktionen av glutation, vara bra för dig som vill bromsa ditt åldrande.

 

Vad är NAC bra för?

Det finns ett flertal hälsofördelar med att regelbundet inta NAC. Nedan har vi listat några av de:

  • Främjar glutationsnivåerna
  • Avgiftar levern
  • Stödjer immunförsvaret
  • Bygger upp och reparerar muskler
  • Stärker hår, hud & naglar
  • Antioxidant effekt


Varför ska man äta ett tillskott av NAC?

Förutom att NAC finns naturligt i vår kropp och i maten vi äter så finns det också i en mängd olika kosttillskott! NAC ingår ofta i olika tillskott för en förbättrad leverhälsa, men finns även i sin rena form. Det finns såväl kapslar som pulver och en hel uppsjö olika tillskott att välja mellan. Men varför ska man ta ett tillskott av NAC om det finns naturligt i vår kropp och även i maten vi äter? Jo, det finns nämligen flera fördelar med att regelbundet inta ett tillskott av NAC. Bland annat kan ett tillskott av NAC stödja ditt immunförsvar, avgifta din lever och verka fördelaktigt för ditt hår, din hud och dina naglar. NAC stärker ditt hår och naglar då det hjälper till att förbättra din kropps keratinsyntes!

 

Har NAC en positiv påverkan på träning?

Om du tränar mycket är din kropp i ett större behov av aminosyror, därav även N-Acetylcystein (NAC). Det aminosyrorna gör är att de hjälper dig bygga upp och reparera dina muskler. Så om du tränar mycket kan ett tillskott av NAC alltså vara mycket fördelaktigt! Faktum är att NAC både har leveravgiftande egenskaper och en antioxidant effekt, men även hjälper din kropp att både bygga upp och reparera muskler! Med andra ord kan ett tillskott av NAC framförallt vara till fördel för dig som tränar för att bygga muskler och vill påskynda din kropps återhämtning efter fysisk aktivitet.

 

Hur mycket NAC ska jag ta?

Det finns ingen egentlig satt rekommenderad dos av NAC. Men ett intag av 600-1800mg per dag har i studier visat sig ge god effekt. Väljer du att inta en hög dos av NAC bör du dela upp intaget över dagen, detta för att optimera ditt upptag.

 

Kan jag få i mig NAC via maten?

NAC finns i maten vi äter, framförallt i animaliska, proteinrika livsmedel så som kött, mjölk och ägg. Men för att uppnå full effekt av aminosyran N-acetylcystein bör du inta NAC i form av ett tillskott och inte genom mat. Detta beror dels på att mängden NAC i kosten är begränsad och för att ta del av aminosyrans egenskaper krävs en betydligt högre mängd än vad du kan äta dig till. Ytterligare en anledning är att NAC, precis som många andra aminosyror, bör intas mellan måltider och inte i samband med mat. Detta för att undvika konkurrens med andra aminosyror. 

 

Vilket tillskott av NAC ska jag välja?

I takt med att NAC blivit allt populärare har fler och fler tillskott av aminosyran tagits fram. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du flertalet olika tillskott av NAC. Men hur ska man tänka när man väljer ett tillskott av NAC? Jo. Först och främst bör du välja ett NAC kosttillskott med relativt låg dosering per servering. Det kanske låter konstigt, men på så sätt kan du enkelt justera dosen, mäta upp hur mycket du tar och fördela intaget över dagen. Ett tillskott med runt 400mg N-Acetylcystein per dos är ett bra val! Du kan då inta 1-4 tabletter om dagen, beroende på hur mycket NAC du vill ha eller behöver.

 

Ytterligare en aspekt att se till är beredningformen, det vill säga om du skall inta tillskottet i form av kapslar, tabletter, pulver eller i flytande form. Som du hör finns det flera olika former att välja mellan och alla har sina fördelar. Det absolut vanligaste är kapslar och tabletter, men även pulver. Fördelen med kapslar och tabletter är att de är smidiga att ta med sig. Nackdelen är dock att du inte kan bestämma din dos exakt utan för nöja dig med den förutbestämda dosen. Där är fördelen med pulver att du kan mäta upp en exakt, helt valfri dos. Du kan även inta tillskottet genom att tillsätta det i exempelvis smoothies, shakes eller liknande.

 

Kan man överdosera NAC?


Följer du den rekommenderade doseringen av tillskottet är risken minimal för biverkningar. Vid ett för högt intag av NAC kan biverkningar så som diarré, illamående och andra magbesvär uppkomma. Observera att detta endast är vid ett extremt högt intag av NAC.

 

Kan ett tillskott av NAC lindra symptomen av Covid-19?

Ett fåtal studier har gjorts på NAC i samband med Covid-19, och resultaten har varit goda. Studierna som har gjorts visar på att NAC, i kombination med andra insatser, möjligtvis skulle kunna lindra symptomen för covid-19. Detta går dock inte att säga med säkerhet då mer forskning krävs för att säkerställa detta.

 

Varför bör jag ta ett tillskott av NAC?

Fördelarna med att inta ett tillskott av NAC är många. Om du tränar hårt, genomför en detox, vill bromsa ditt åldrande, stärka ditt immunförsvar eller kanske avgifta din lever, bör du absolut ta ett kosttillskott med NAC!

Senaste

Allt du behöver veta om återhämtning!

Allt du behöver veta om återhämtning!

Efter ett intensivt träningspass är återhämtning lika viktig som själva träningen för att uppnå optimala resultat och främja övergripande hälsa. Återhämtning handlar om att ge kroppen tid och resurser för att reparera och återställa sig efter ansträngande fysisk aktivitet. Genom att prioritera rätt återhämtningsstrategier kan man främja muskelreparation, återfyllning av energireserver och minska risken för skador och utbrändhet. I denna artikel utforskar vi betydelsen av återhämtning efter träning, olika återhämtningsmetoder och hur du kan integrera dem i din träningsrutin. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär, kommer du att upptäcka vikten av återhämtning och lära dig praktiska tips för att optimera dina träningsresultat och främja en hållbar och balanserad livsstil. Låt oss dyka in i världen av återhämtning och ge din kropp den omsorg och vila den behöver för att blomstra efter träningen.

Välj rätt proteinpulver!

Välj rätt proteinpulver!

Proteinpulver har länge varit ett hett ämne inom träning och fitness. Det är ett praktiskt kosttillskott som hjälper till att öka proteinintaget och stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Genom att tillhandahålla en koncentrerad dos av essentiella aminosyror kan proteinpulver vara ett värdefullt verktyg för idrottare, träningsentusiaster och de som strävar efter att uppnå sina hälsomål. Här nedan går vi igenom fördelarna med proteinpulver, olika typer av proteinkällor och hur du kan integrera detta kosttillskott i din dagliga rutin. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom träning, finns det mycket att lära sig om proteinpulver och dess roll för att främja en hälsosam och aktiv livsstil.

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Träningsupplägg för 2 dagar/veckan

Vill du träna men hinner bara 2 träningspass i veckan? Ja men ingen fara! All träning som blir av är bra, men för att få ut så mycket som möjligt av dina träningspass är det bra att ha en plan. Genom att ha ett träningsupplägg och veta vad du ska träna i förväg kan du effektivisera och maximera din träning. Här nedan följer ett träningsschema för 2 dagar i veckan uppdelat på ett överkroppspass och ett underkroppspass. Det här träningsupplägget är perfekt för dem som har begränsad tid men fortfarande vill uppnå resultat. Med endast två träningsdagar i veckan kan du få en effektiv och balanserad träning för hela kroppen. En dag fokuserar på att stärka och forma dina underkroppsmuskler, medan den andra dagen ägnas åt att träna och stärka dina överkroppsmuskler. Genom att kombinera övningar för både under- och överkroppen får du en komplett träningsrutin som främjar både styrka och muskelutveckling.

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Därför ska du involvera basövningar i din träning!

Basövningar på gymmet utgör grunden för en effektiv och funktionell träning. Dessa övningar involverar flera muskelgrupper och hjälper till att bygga styrka, öka muskelmassa och förbättra kroppens funktionella förmågor. Basövningar är också användbara för att förbättra kroppens stabilitet, balans och koordination. Att inkludera basövningar i ditt träningsprogram kan hjälpa dig att nå dina träningsmål och uppnå en stark, välbalanserad fysik. Men vilka basövningar finns det och vilken övningen aktiverar flest muskler? Det och lite till går vi igenom här!

Bra mat efter träning!

Bra mat efter träning!

Att äta rätt mat efter träning är avgörande för att optimera återhämtningen och främja muskeluppbyggnaden. Efter fysisk aktivitet behöver kroppen näring för att reparera och återställa muskelvävnad samt fylla på energireserverna. En välbalanserad måltid efter träning bör innehålla protein för muskelreparation, kolhydrater för att återställa energinivåerna och andra näringsämnen för att främja återhämtning. Att äta inom en viss tidsram efter träningen kan hjälpa till att optimera näringsupptaget och återhämtningen. Men vad händer om man inte äter efter träning? Allt detta och lite till går vi igenom här nedan!

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se