C-vitamin - Köp kosttillskott vitamin C billigt online

C-vitamin

C-vitamin, även känt som askorbinsyra, är ett av de viktigaste vitaminerna för människokroppen. Det är ett vattenlösligt vitamin, vilket betyder att det kontinuerligt behöver tillföras utifrån då kroppen inte själv kan syntetisera eller lagra det för senare användning.

Köp c-vitamin hos Tillskottsbolaget

De flesta av oss associerar nog detta vitamin till förkylningar och förebyggande av desamma. Detta med all rätt. Det har visat sig både kunna förkorta en förkylning och lindra symptomen. Vitaminet ifråga fyller dock fler funktioner än så. C-vitamin behövs för att immunförsvaret ska kunna fungera optimalt, det kan minska trötthet och utmattning och spelar även en avgörande roll i uppbyggnaden av brosk- och benvävnad.
Vad som gör vitaminet ännu mer intressant för oss som är aktiva utövare av till exempel styrketräning eller andra idrotter är att C-vitamin även påstås kunna fördröja träningsvärk.

Ungefär 90% av intaget av C-vitamin kommer från frukt och grönsaker. Den som inte vill eller kan få i sig större mängder frukt och grönt gör därför klokt i att komplettera sin kost med ett tillskott.

 

Vad fyller C-vitamin för funktion?

C-vitamin är ett vitamin som fyller en rad olika funktioner. Allra viktigast är dess förmåga att stärka immunförsvaret och bekämpa en rad åkommor och sjukdomar som förkylningar, influensa, infektioner och till och med cancer. Vitaminet behövs också för bildning av kollagen, vilket är ett fiberprotein som framför allt finns i ben, hud och senor. Du kan läsa mer om kollagen här.


Antioxidativa egenskaper
C-vitamin fungerar som en antioxidant och skyddar cellerna från att ta skada av kemikalier. Det skyddar mot oxidativ stress genom att neutralisera reaktiva syreföreningar och därmed se till att motverka de skadliga kedjereaktioner som i värsta fall kan skada kroppens celler.
Ett förhöjt intag av C-vitamin kan tack vare detta verka sjukdomsförebyggande.

Motverkar trötthet och utmattning
Dess antioxidativa egenskaper som nämnts ovan bidrar också till att minska trötthet och tecken på utmattning. Detta inte minst då vitaminet är delaktigt i omsättningen av tyrosin till noradrenalin samt tryptofan till serotonin - hormon som minskar trötthet och höjer humöret.
C-vitamin är nödvändigt för att vi ska upprätthålla normala energinivåer och kan även hjälpa till att hantera fysisk och psykisk stress.

Hjärta och kärl
För att blodkärlen ska förbli friska är C-vitamin en avgörande faktor, detta då det kollagen som blodkärlens väggar består av är beroende av C-vitamin för att kunna bildas. Dessutom motverkar vitaminet ifråga oxidering av LDL-kolesterolet (det så kallat “onda” kolesterolet) samtidigt som det främjar HDL-kolesterolet (det “goda” kolesterolet). Eftersom det också bidrar till att blodkärlen blir mer flexibla kan det ha en utjämnande effekt på högt eller lågt blodtryck.

Förbättrar järnupptaget
Järn ingår i hemoglobin, ett protein som finns i röda blodkroppar och transporterar syre i blodet, och myoglobin, som är den viktigaste syrebindande molekylen i våra muskler. Järn är alltså avgörande för transporten av syre i blodet och musklerna och ett intag av C-vitamin har visat sig förbättra kroppens upptag av järn från maten vi äter.

Kan fördröja träningsvärk
Ett förhöjt intag av C-vitamin har visat sig kunna minska träningsvärk och främja återhämtning i samband med hård träning. För att uppnå denna effekt verkar det krävas ett intag på åtminstone 200 mg C-vitamin fördelat på två tillfällen per dag.

Värt att notera är att C-vitamin är värmekänsligt och näringsinnehållet påverkas med andra ord av faktorer som tillagningsmetoder, förvaring och uppvärmning. Om du håller maten varm länge eller vid upprepade tillfällen värmer upp den kommer du också att reducera mängden C-vitamin i den.

 

Vilka är symptomen på C-vitaminbrist?

Brist på C-vitamin är inte särskilt vanligt i Sverige men till symptombilden hör bland annat trötthet, svaghet, håravfall, förkylning och irritation. I mer extrema fall kan brist på nämnda vitamin leda till skörbjugg, vilket är en sjukdom som karakteriseras av ökad infektionskänslighet, försämrad sårläkning och inflammation i tandköttet.
Supplementering kan vara värt att tänka på för den som sällan konsumerar frukt och grönsaker, alternativt den som röker, bantar, är diabeter eller tränar mycket hårt och frekvent.

 

Rekommenderad dosering

C-vitamin är troligtvis det säkraste vitaminet att supplementera då det är i princip omöjligt att överdosera. Allt överskott utsöndras genom urinen. Eventuella biverkningar av ett mycket högt C-vitaminintag kan dock inkludera till exempel diarré och möjligtvis njursten hos väldigt känsliga personer.
Enligt de generella riktlinjerna bör vuxna kvinnor och män få i sig omkring 75-90 mg C-vitamin per dag för att upprätthålla kroppens nivåer. Här har man dock inte på något vis tagit hänsyn till atleter som naturligtvis gynnas av ett högre intag än så.

Läs mer
Pureness Trippel C-vitamin, 60 caps
C-vitamin i kapselformat gjord på tre olika typer av C-vitamin.
129 kr
Redcon1 Vitamin C, 120 tabs
Högdoserat C-vitamin-tillskott från Redcon1.
199 kr
Swedish Supplements Vitamin C, 100 tabs
Goda och smidiga tuggtabletter från Swedish Supplements med hela 500mg vitamin C.
119 kr
Star Nutrition Vitamin-C, 20 brustabletter
Vitamin-C är brustabletter som enkelt löses upp i vatten för att ge en god och uppf...
24 kr

Köp nu. Betala senare med Klarna.