3. Vitamin B2 (riboflavin)
Vitamin B2, numera även kallat riboflavin, finns, likt vitamin B1 i de allra flesta livsmedel men framförallt i animaliska livsmedel så som mejeriprodukter, kött och fisk. Äter du en växtbaserad kost är vetegroddar, spannmål och gröna baljväxter tre bra källor till vitamin B2. Det dagliga rekommenderade intaget av vitamin B2 varierar med kön och ålder. Rekommendationerna skiljer sig väldigt beroende på ålder och de exakta siffrorna hittar du på Livsmedelsverket! Barn rekommenderas få i sig ca. 0,9 mg/dag, kvinnor ca. 1,3 mg/dag och män ca. 1,6 mg/dag. Gravidas dagliga rekommenderade intag är 1,6 mg/dag och ammande 1,7 mg/dag (3).
Vitamin B2 (riboflavin) behövs för att vår kropp skall kunna bryta ned fett, kolhydrater och protein. Utöver det deltar vitamin B2 i flertalet andra viktiga processer i vår kropp, bland annat bibehållandet av normala slemhinnor, syn och hud. Även nervsystemet behöver vitamin B2 för att fungera normalt. Har man brist på vitamin B2 har man ofta även brist på flera andra B-vitaminer men det kan visa sig bland annat genom sprickor i mungiporna, förändringar i huden, smärta i tungan eller svaghet i musklerna. Det kan dock ta flera månader innan dessa typer av symptom visar sig. För att säkerställa sitt intag av vitamin B2 kan ett kosttillskott vara bra!
4. Vitamin B3 (niacin)
Vitamin B3, även känt som niacin, hittar vi främst i livsmedel så som kött, fisk, skaldjur och kyckling. Även potatis, spannmål och jordnötter har något högre halter av niacin. Det dagliga rekommenderade intaget av niacin är betydligt högre än tidigare nämnda B-vitaminer. Män rekommenderas få i sig 19 mg niacin per dag, kvinnor 15 mg/dag och barn 12 mg/dag. Gravidas rekommenderade dagliga intag är 17 mg per dag och ammandes hela 20 mg/dag (4).
Vår kropp behöver bland annat niacin för att bryta ned fett, protein och kolhydrater, men även för att nervsystemet ska fungera normalt och huden skall hålla sig frisk. Niacin finns i två former; nikotinamid och nikotinsyra. Båda former av niacin (vitamin B3) finns i maten vi äter men även i flertalet kosttillskott innehållandes alla B-vitaminer. För att en brist på niacin ska uppstå krävs det ganska mycket. Du behöver ha haft för lågt intag av niacin i flertalet månader för att du skall vara i riskzonen. Skulle brist uppstå orsakar det oftast sömnlöshet, retlighet och försämrad aptit. En större brist kan ge allvarligare sjukdomar. Men likt en för låg dos av niacin kan ge skador på kroppen kan även en för hög dos göra det. Alldeles för stora doser niacin kan skada vår lever, gallblåsa och bukspottskörtel.
5. Vitamin B5 (pantotensyra)
Vitamin B5, även kallat pantotensyra, finns i de absolut flesta livsmedel. Kikar vi närmre på namnet pantotensyra kommer de från det grekiska ordet pantos som betyder överallt. Det är alltså ingen slump att Vitamin B5 även heter pantotensyra. Trots att vitaminen finns i de flesta livsmedlen finns det bättre och sämre källor till just pantotensyra. Mängden av vitaminen minskar nämligen när livsmedlen bearbetas, därav har färska råvaror så som färskt kött och färska grönsaker. Välj därför gärna färska livsmedel framför konserverade och frysta. Andra bra källor till pantotensyra är ägg, avokado och skaldjur.
Vad gäller det dagliga rekommenderade intaget finns det inget angivet i Sverige då inget fall av brist på vitamin B5 rapporterats i landet. Dock bör man vara uppmärksam om man tar ett kosttillskott av vitamin B5 då en överdos kan orsaka diarré.
Vitamin B5 behöver vi av flera olika anledningar, men framförallt för att bryta ned fett och kolhydrater till energi. Utöver det är det även en viktig del i matsmältningen och upptaget av andra vitaminer, så som vitamin B2 till exempel.
6. Vitamin B6 (pyridoxin)
Det finns flertalet olika varianter av vitamin B6 men vitamin B6, eller pyridoxin som det även kallas, är ett samlingsnamn för samtliga. Likt resterande av B-vitaminerna finns vitamin B6 i de flesta livsmedel, men högst halter hittar vi i animaliska livsmedel så som mejeri, kött, kyckling och ägg. Äter du en vegetarisk eller vegansk kost eller av annan anledning inte äter mjölkprodukter är det viktigt att hitta en annan källa som är rik på vitamin B6. Exempel på detta är potatis, bär och spannmål också bra källor till vitamin B6. Ytterligare tre livsmedel rika på pyridoxin är mandlar, sesamfrön och vetegroddar.
Det dagliga rekommenderade intaget av vitamin B6 är 1,6 mg/dag för män, 1,2 mg/dag för kvinnor och cirka 0,8 mg/dag för barn. Gravida rekommenderas få i sig 1,5 mg/dag och ammande samma mängd som män; 1,6 mg/dag (5).
Vitamin B6 är delaktig i flertalet viktiga processer i vår kropp men framförallt vid omsättningen av protein och glykogen. Vitamin B6 behövs även för att vårt nervsystem, immunsystem och bildande av röda blodkroppar skall fungera normalt.
7. Vitamin B7 (biotin)
Vitamin B7, även känt som biotin eller förr; vitamin H. Likt de flesta av B-vitaminerna behövs vitamin B7 för att producera energi av kolhydrater och glukos. Vi finner biotin i de allra flesta livsmedlen, men speciellt rika på biotin är bland annat äggula, lever och havregryn!
Det finns inga nordiska rekommendationer för hur mycket biotin vi behöver per dag. Äter du en varierad kost får du normalt i dig i genomsnitt 40 mikrogram per dag. Brist på vitamin B7 är oerhört ovanligt hos den europeiska befolkningen och på grund av detta, samt genomsnittsintaget hos en vuxen i Europa har Efsa (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) fastställt 40 mikrogram per dag som ett tillräckligt intag (6).
Brist på biotin är oerhört ovanligt men några symptom som tyder på att man har brist på vitamin B7 har kunnat fastställas; Trötthet, håravfall, depression, torra ögon, svullnad i tungan, sprickor i mungiporna och sömnproblem. Har du ett eller flera av dessa symptom kan det vara tecken på att du har biotinbrist!
8. Vitamin B12 (kobalamin)
En av de mest välkända och omtalade B-vitaminerna är vitamin B12, kobalamin! Vitamin B12 finns enbart animaliska livsmedel och är därför svårt för vegetarianer och veganer att få i sig tillräckligt av. De livsmedel med högst halt av vitamin B12 är bland annat ägg, ost, kött, lever och mjölk! För att du som vegetarian eller vegan ska kunna säkerställa ditt intag av vitamin B12 kan ett kosttillskott vara att rekommendera. Vissa drycker berikas med vitamin B12, till exempel havredryck och sojadryck. Men ofta är mängden inte tillräcklig för att komma upp i det rekommenderade dagliga intaget.
Det dagliga rekommenderade intaget av vitamin B12 skiljer sig beroende på ålder, men inte kön. Barn rekommenderas få i sig kring 1,0 mikrogram per dag, vuxna 2,0 mikrogram och ammande 2,6 mikrogram. Vår kropps förmåga att ta upp vitamin B12 minskar med åldern och därför kan en äldre person enkelt få brist på vitaminen, trots att de äter en varierad kost från djurriket. Då kan ett kosttillskott innehållandes vitamin B12 vara bra.
Vitamin B12 är en av de absolut viktigaste B-vitaminerna och behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning, men även för bildningen av blodkroppar samt nervsystemet (7).