Vad är vassleprotein?
Vassleprotein, svenska översättningen på whey protein, är ett så kallat snabbt protein. Det innebär att vassleproteinet tas upp snabbt i kroppen, snabbare än exempelvis kasein. Detta innebär alltså att mängden aminosyror som gör sig tillgängliga för muskelsyntes i var kropp blir mycket högre, mycket snabbare. Vid intag av ett vassleprotein pikar alltså nivåerna av aminosyror under en kort tid och muskelsyntesen stimuleras snabbt. Detta gör ett vassleprotein lämpligt att inta i samband med träning för att stimulera muskelsyntesen utan att mätta alldeles för mycket.
Vassleprotein (whey) är en mjölkbaserad proteinkälla. I grund och botten är vassle en naturlig biprodukt vid ostproduktion och utgör tillsammans med kasein ett av de främsta proteinerna i mjölk. Vid tillverkningen filtreras vasslet tills det i stort sett bara återstår protein och ju mer det filtreras desto högre blir proteinpulvrets faktiska proteinhalt. Ett vassleproteinisolat till exempel filtreras flertalet gånger och får alltså en väldigt hög proteinhalt, jämfört med ett vassleproteinkoncentrat som inte filtreras lika många gånger och därav får en något lägre halt protein. Nedan kan du läsa mer om vilka olika typer av vassleprotein det finns!
Vad finns det för olika typer av vassleprotein?
Det finns flera olika typer av vassleprotein. Vi har:
1. Vassleproteinkoncentrat - detta är det mest förekommande och också mest prisvärda vassleproteinet. Till skillnad från isolat och hydrolysat genomgår inte detta protein lika många processer under tillverkningen. Proteinhalten ligger här någonstans mellan 35 och 80%.
- Vassleproteinisolat - detta är en renad form av vassle där man under tillverkningsprocessen filtrerar vasslen i fler steg och därigenom utvinner ett proteinpulver med ännu högre proteinhalt. Parallellt är detta i det närmaste fritt från kolhydrater och även laktoshalten är lägre. Proteinet är mycket lättupptagligt och lämpar sig väl för muskelreparation efter tung träning.
- Hydrolyserat vassleprotein - detta anses vara det bästa vassleproteinet för kroppsbyggare då det innehåller en försvinnande del kolhydrater och fett. Med sin låga laktoshalt är det skonsamt för magen och i likhet med andra vasslesorter är hydrolyserat vassleprotein, mycket lättupptagligt.
När ska man ta vassle?
Ett vassleprotein är som tidigare nämnt ett snabbt proteinpulver som lämpar sig bäst under dagen mellan regelbundna måltider och framförallt efter ett träningspass. Det har en bra effekt på muskelsyntesen redan efter kort tid och passar därför utmärkt att inta i samband med fysisk aktivitet. Du kan även med fördel addera ett vassleprotein i exempelvis havregrynsgröt, cream of rice eller smoothie. Det ger inte bara en god smak utan är ett enkelt och smidigt sätt att få i dig extra protein på!
Kortfattat; vassleprotein är ett väldigt användbart proteinpulver som kan intas nästan när som helst och kan blandas med nästan vad som helst dessutom!
Vad är kaseinprotein?
Kaseinprotein, casein på engelska, är ett så kallat långsamt protein. Det innebär att kaseinproteinet tas upp långsamt i kroppen, långsammare än exempelvis vassle. Med andra ord så når aminsoyrorna och musklerna i en jämn takt under en längre tid. Tack vare det stadiga flödet av aminosyror som gör sig tillgängliga för muskelsyntesen under en längre tid kan du tex inta det på kvällen för att få full effekt under natten. Genom att inta ett kaseinprotein innan läggdags ger du din kropp bästa möjliga förutsättningar att reparera och bilda nya muskelceller under nattens gång. Det är under natten som kroppen återhämtar sig som mest och är i stort behov av aminosyrorna för att kunna maximera återhämtningen såväl som muskeluppbyggnaden.
Precis som vassleprotein är kaseinprotein en mjölkbaserad proteinkälla. Det finns fyra olika typer av kaseinprotein i mjölk och dessa utgör ungefär 80% av det totala proteininnehållet. Vid osttillverkning separeras kaseinet via koagulering från mjölkets andra proteiner och antar då formen av en grynig massa. Resterande 20% protein som finns kvar i mjölken, är det vi kallar för vassle. Nedan kan du läsa mer om vilka olika typer av kaseinprotein det finns!
Vad finns det för olika typer av kaseinprotein?
- Micellärt kasein - är det kasein som tas upp allra långsammast. Detta är den minst processade och därmed mest naturliga sorten. Proportionerna är samma som i mjölk.
- Kalciumkasein - är det som oftast dricks innan sänggående. Tack vare dess tjockare konsistens tar upptaget ganska lång tid och tillförseln av aminosyror sträcker sig över flera timmar. Detta leder också till att vi känner oss mätta längre.
3. Kaseinhydrolysat - är tämligen snabbt för att vara ett kaseinprotein då det är nedbrutet redan i förväg till fria aminosyror. Om du önskar stimulera proteinsyntesen och därmed muskeluppbyggnaden under en längre tid bör du eventuellt välja någon av de två ovanstående istället, även om skillnaden inte är särskilt markant.
När ska man ta Kasein?
Kasein är som sagt ett långsamt protein som absorberas under en längre tid och är alltså
inget vidare tillskott att ta efter träning. Kroppen behöver då snarare ett mycket mer lättillgängligt protein, vassle exempelvis. Kasein bör istället tas på kvällen, cirka 1-2 timmar innan sänggående, eller under dagen mellan måltider i syfte att underhålla muskelmassan och även hålla blodsockret i schack.
Kasein kan även tas i kombination med andra typer av protein. Till exempel kan du blanda det med vassle för att få en proteinblandning som tack vare de olika proteinernas egenskaper kommer att tas upp av kroppen i olika hastighet. Populärt är även att göra kaseinpudding på kaseinprotein! Detta gör du enkelt genom att vispa proteinet med vatten tills du får ett fluff! Kasein lämpar sig även perfekt i bakning, pannkakor etc då det sväller upp något och inte bara mättar bättre utan även ger bakverken en bra konsistens.