Vad är mineraler?
 Mineraler är icke-organiska föreningar som behövs i olika stora mängder och alla behöver tillföras via kosten då vår kropp inte kan tillverka de på egen hand. Vi behöver de för att må bra och är nödvändiga för att många saker i var kropp ska fungera normalt. Mineraler delas in i två grupper; mineraler och spårämnen. Mineraler, så som kalcium, natrium och magnesium behöver vi i större mängder medan vi endast behöver en liten mängd (mindre än 100mg om dagen) av spårämnena, så som zink, järn, koppar och jod. I nästa stycke kan du läsa mer om samtliga mineraler samt spårämnen, vad de fyller för funktion i vår kropp samt i vilka livsmedel de finns.
 Hur många mineraler finns det?
 Det finns cirka 11 mineraler som är livsnödvändiga för oss människor att få i oss via kosten eller tillskott för att må bra!
 Vilka mineraler finns det? Och vilken funktion har de i kroppen?
 Som tidigare nämnt delas mineralerna in i två grupper; mineraler och spårämnen. Det finns många olika mineraler och spårämnen som alla är livsnödvändiga för oss människor. Nedan kan du läsa om olika mineraler och spårämnen, vart de finns och vilken funktion de har i kroppen.
 1. Jod
 Jod är ett grundämne och spårämne som naturligt finns i berggrunden, men även en mineral som är livsviktigt för oss människor. Det finns i de två sköldkörtelhormonerna tyroxin och trijodotyronin som bildas i sköldkörteln och reglerar vår ämnesomsättning. De stimulerar även vår kropps tillväxt och utveckling.
 Ägg, mejeriprodukter, fisk och skaldjur är livsmedel som är naturligt rika på jod. Även flertalet salt är berikade med jod. Ett joderat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. Det dagliga rekommenderade intaget av jod är cirka 110 mikrogram för barn, 150 mikrogram för vuxna, 175 mikrogram för gravida och 200 mikrogram för ammande! Riskgrupper för ett för lågt intag av jod är idag veganer samt de som äter mycket färdigmat. Detta beror på att majoriteten av de livsmedel som har höga halter av jod är animaliska, samt att färdigmat som köps ofta inte innehåller moderat salt. 
 Precis som man kan få i sig för lite jod kan man även få i sig för mycket. Ett högre intag av jod (mer än 600 mikrogram per dag för vuxna) kan rubba sköldkörtelhormon-balansen och i sin tur påverka sköldkörtelns funktion (1).
 
2. Järn
 Järn är ett spårämne som ingår i en del enzymer men även i hemoglobin och myoglobin. Hemoglobin transporterar syre i blodet och myoglobin i musklerna. Järn bidrar även till en normal bildning av röda blodkroppar. 
 Järn finns naturligt i flertalet olika livsmedel men högst halter hittar vi i blod- och inälvsmat samt vegetabiliska livsmedel så som spenat, banan och persikor. Det dagliga rekommenderade intaget av järn är 11 mg/dag för barn 14-17 år, 9 mg/dag för vuxna och 15 mg/dag för kvinnor i fertil ålder (2). Vid brist på järn kan man drabbas av extrem trötthet, blodbrist och blekhet. I riskgrupp för att drabbas av järnbrist hittar vi framförallt kvinnor. Framförallt gravida kvinnor kan behöva äta ett tillskott av järn, men även kvinnor i fertil ålder. Detta är dock väldigt individuellt och beror bland annat på hur mycket järn vi får i oss via kosten, hur mycket järn som finns lagrat i kroppen samt hur mycket vi förlorar vid bland annat blodförluster (menstruation exempelvis).